Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Reslilients davant l'adversitat

01/10/2015

Una paraula poc utilitzada, possiblement de significat no massa conegut. Per tant començarem emmarcant quina és la definició que en dóna el diccionari general de la llengua catalana, aquest n’és un dels significats.


Capacitat de l'individu per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses.


Ara veiem que, tot i no fer-la servir de forma habitual en el nostre lèxic, sí que la posem en pràctica en les nostres vides, d’una manera o d’una altra.


Per què ens trobem davant situacions desfavorables o de risc sovint oi? O bé ens trobem davant de situacions en les quals ens hem de recuperar d’un disgust, mal trauma, enfrontament o retret? O bé desenvolupar-nos positivament davant les adversitats econòmiques, de salut, de relacions o reptes professionals, oi?


En el món d’avui és molt difícil no sentir com aquesta capacitat no està en molts moments al límit o directament sobrepassada per la velocitat, complexitat i quantitat de situacions, relacions, contexts als quals estem requerits ser-hi resilients.


Potser hi havia un temps en què teníem aquest temps, aquest espai per rebre l’impacte, posar gel a la ferida, recuperar-nos, i tornar a reemprendre el camí, com si ja res ens hagués afectat. Si aquest temps existia o és una fantasia d’un passat millor ho hauríem de preguntar amb aquells que tenen ja més experiència. En tot cas, avui és clar que no tenim aquest privilegi. El món no para de girar i si no vols que et passi per sobre com un huracà, t’has d’aixecar i tornar-hi.


La resiliència es pot cultivar de moltes maneres, de fet hi ha diferents factors que hi influeixen. N’anirem parlant des d’Explorem, però com sempre primer us proposem la reflexió: quines són les pràctiques o activitats que heu sentit us ajuden a recuperar-vos (física, mental, emocionalment o espiritualment), o recuperar la fermesa dels peus a terra i el coratge per tornar-hi?


La Resiliència és una capacitat que tenim, que podem cultivar i desenvolupar. De fet, ho hauríem de fer, em sap greu informar-vos que les adversitats d’una forma o altra, en major o menor intensitat, sempre hi seran. És important doncs que també la nostra manera d’encarar-les positivament també hi sigui ben preparada.