Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Definir propósits

01/11/2015

Un nou hàbit, 30 dies!

Comença l’any i com cada any hem passat l’època dels propòsits: “Aquest any em proposo…”

Posem-hi el què vulguem al darrere, això depèn de cada un de nosaltres. La pregunta però és: a hores d’ara encara recordes el teu o els teus propòsits? I ja hi has fet quelcom al respecte?


No és broma, ja fa 18 dies que ha començat l’any i estic segur que molts ja n’hi recordem que volíem millorar, o senzillament no hem començat a posar-hi fil a l’agulla encara.


Crec que socialment s’ha deixat una mica enrere aquesta dèria dels propòsits. I no m’estranya! Ni els plantejàvem bé, ni els dúiem a terme bé….les coses que no funcionen s’acaben deixant.

Però no per això la idea original l’hem de deixar perdre. Fer-se propòsits diria que és molt saludable. Un propòsit és un desig de millora, un reconeixement que hi ha alguna cosa a la nostra vida que no fem prou bé, que no encarem bé i que no ens fa bé a nosaltres mateixos i segurament a aquells que ens envolten. Voler canviar-ho és un inconformisme necessari per millorar i millorar-ho és la forma de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos. Que és bàsic i imprescindible per poder encarar la vida, les relacions i els contextos amb una aptitud positiva, empàtica, constructiva.


Quin és doncs, per a tu, el teu propòsit de millora? Quin aspecte de la teva vida, que depengui de tu, creus que has de millorar i tens el desig de fer-ho?

Si no hi has pensat, encara hi ets a temps. Els propòsits ens els hauríem de fer continuadament, més enllà del dia de l’any que estiguem. És bo però tenir presents algunes consignes, humilment faig 3 propostes.

- Escull un, dos o tres objectius com a màxim per treballar en un temps determinat. Si ens en plantegem masses, acabem per no fer-ne cap!

- Planteja’t-ho de la següent manera: què és el que fa possible aconseguir aquest objectiu? I fes de la resposta o respostes la teva pràctica. Per exemple, un clàssic: perdre pes. Què fa possible perdre pes? Una resposta bàsica* és: menjar millor del què ho faig ara, i fer més activitat física de la què ara faig. Per tant d’aquí obtenim els dos propòsits en els qual treballarem, no en perdre pes, sinó en menjar millor i fer més activitat. Ens centrem doncs en l’hàbit que fa possible l’objectiu, i l’encarem de forma proporcionada, coherent i sostenible *

- Finalment tingues present que fan falta al voltant de 30 dies per adquirir un nou hàbit com a propi. Practicar de forma continuada durant 30 dies farà que passats aquests 30 dies la nova activitat, tasca, acció et sigui més natural i no experimentis tanta resistència.

Crec que això és bo tenir-ho present, i ens ajuda a decidir quin és el nou hàbit que vull posar en dansa, perquè hem de pensar: per què puc començar que pugui fer i mantenir durant 30 dies consecutius. Aleshores, si retornem a l'exemple anterior, podrem definir quin augment d’activitat física és realista, coherent i sensat proposar-me de fer cada dia. Què, quan i com ho podré fer possible?

De cop, toquem de peus a terra, i allò que havíem pensat que aconseguiríem en 4 dies ja veiem que no serà així. Perfecte!

Perquè si has de ser sincer amb tu mateix, saps que amb 4 dies no ho haguessis aconseguit tampoc -senzillament perquè no era realista, no per falta d’esforç. Ara doncs ja no cal que t’imaginis anant al gimnàs i aplicar-te a fons durant 2 hores, o canviant per complet la teva dieta. Un petit canvi el qual un cop aconseguit, podràs sumar-n’hi un altre i així continuadament aniràs obtenint una manera de fer i de viure que farà que la consecució del teu propòsit sigui una realitat.


Molta sort! I si, voleu acompanyament en aquest procés, no dubteu a consultar-me! (espai Coaching)


* Perdoneu la simplificació de la proposta. És un objectiu complex, en sóc conscient. Simplificar-ho em serveix per fer breu l’article. D’aquest propòsit en parlaré més extensament més endavant. Desitjo haver-me fet entendre :) Els propòsits però, com més senzills els puguem definir millor.