Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

4 perspectives ornamentals -Teoria Integral

10/02/2015

Tenir la capacitat de prendre perspectives sobre un mateix o sobre qualsevol situació és una capacitat fonamental en el procés de créixer, desenvolupar-nos i ser més lliures de les maneres de fer que tenim adquirides i que ens tenen encaixats en un marc de possibilitats de què és possible (per un mateix, pels altres o per la situació en què ens trobem).


Segons la teoria integral hi ha 3 perspectives fonamentals que podem prendre sobre la realitat:


Primera persona: Jo

La perspectiva de la primera personal expressa el meu punt de vista personal, o la meva realitat subjectiva. Inclou els meus sentiments, creences, percepcions, emocions, valors, història personal, memòries i altres aspectes que són únics per a mi.


Segona persona: Tu/Nosaltres

La segona persona inclou el territori relacional inter-subjectiu de la nostra experiència. Inclou les nostres històries compartides, valors culturals, acords socials, llengua comú, i les diverses maneres que tenim per “connectar” en l'àmbit emocional o subtil. Una autèntica segona perspectiva inclou el JO i el Tu, que esdevé un NOSALTRES quan descobrim el que tenim en comú.


La Tercera Persona: això/els altres

La tercera persona, mira la realitat des de la distància, de forma objectiva. Inclou fets, evidència, prova, data, ciència… o simplement la perspectiva dels observadors externs: com ell, ella o ells veuen la situació per exemple.


Els 4 Quadrants representen una forma de representar aquestes perspectives bàsiques. L’únic que s’afegeix una perspectiva plural de la tercera persona -representant el què és visible i observable d’un grup: processos, estratègies, sistemes, estructura física, etc…

Així tenim un eix interior/exterior i un altre individual/col·lectiu i així neixen els 4 Quadrants. Aquestes 4 perspectives sempre són presents emergint i coexistint simultàniament.


Et convidem a explorar les 4 perspectives. Agafa una situació en la qual et trobis implicat i que sigui del teu interès. Aleshores fes una volta pels 4 quadrants.

Quina és la teva experiència subjectiva, quines emocions et són presents, quins valors o punts de vista són rellevants per a tu?

Quines són les teves actituds i accions al voltant d’aquest situació. Què és evident i observable, quins fets o dades pots recollir i contemplar?

Quina relació hi ha amb els altres implicats? Quins acords compartiu? Quina cultura de grup i valors configuren la relació?

Finalment, quin és el context físic en el qual et trobes o us trobeu en aquesta situació? Quina estructura hi ha present? Quins sistemes hi estan implicats? És un tema jurídic, econòmic, educatiu, mèdic…? I quina incidència tenen aquests o altres sistemes en la situació.


Utilitzant els Quadrants, trepitjant cada un dels seus dominis, obtenim fàcilment un increment de les perspectives que tenim disponibles. Guanyant així més informació, més coneixement i consciència del que realment està passant. Això ens equipa per potencialment actuar amb més sentit i criteri.


Com ha anat l’exploració? Heu descobert quelcom que no teníeu en ment?

Penseu, que també us pot resultar interessant, per guanyar encara més perspectives de què està passant, si feu una volta pels quadrants, però aquesta vegada considerant com creieu que l’altre percep els 4 quadrants des de la seva posició.


Jugant amb perspectives guanyem amb capacitat d’entendre, comprendre i empatitzar. Fent-nos més conscients i lliures per actuar hàbilment.