Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Com el cos ens ajuda a desenvolupar-nos

19/03/2015

Com a integral Coach vaig ser instruït a adreçar, en les pràctiques que oferim dins d’un programa, el cos del client, per tal que les capacitats necessàries per aconseguir el seu objectiu es poguessin també desenvolupar en certa manera com a músculs en el propi cos.


Així per exemple, quan treballo amb algú que vol desenvolupar més intimitat en les seves relacions, hi ha tot un ventall de pràctiques corporals (somàtiques) que ajuden a desenvolupar “músculs” que ho fan possible- veure vídeo: L’esquena i les converses profundes -com a exemple.


Quan vaig arribar al Coaching, aquest camí, ja l’havia recorregut en part, en la meva formació i experiència en el món del Ioga. On, les diferents Asanas, no tan sols treballen el cos d’una determinada manera, sinó que també afecten la ment i en general el conjunt de qui som (cos, ment, emocions, esperit…), perquè evidentment pel Ioga tampoc hi ha el dualisme cos-ment.


És per això, que més enllà de fer exercici per a la salut, és bo considerar com afecta el tipus d’exercici que faig, i com el faig, en el desenvolupament del conjunt de qui sóc (més enllà d’un cos físic que s’ha de cuidar).


A tall d’exemple i en línies bàsiques podríem dir el següent:

Treballar la força ens ajuda a desenvolupar les capacitats relacionades amb la voluntat, l’afirmació personal, la confiança, l’autoestima, el coratge…

Treballar la flexibilitat, incideix en les capacitats relacionades ser oberts i receptius, a saber escoltar, a ser flexibles i estar disposats a improvisar, …

La resistència (muscular i aeròbica), ajuda a desenvolupar les capacitats com la perseverança, la constància, la superació davant d’adversitats, la fortalesa mental, la gestió de pròpia energia, …


És possible que mentre llegiu aquestes línies penseu en moments en la vostra vida en què hàgeu observat alguna d’aquestes correlacions o fins i tot que encara les sentiu presents i latents avui mateix.

És possible també, que observeu que en vosaltres o en els altres, no hi ha una relació directa. A vegades, persones que són molt flexibles en el seu dia a dia, són una pedra físicament, o són molt flexibles en el seu cos, però gens amb els altres. I és que la intel·ligència somàtica (o la línia de desenvolupament, com en diem en la Teoria Integral), és tan sols un element del nostre conjunt. Hi ha d’altres línies que cal treballar i desenvolupar també (per exemple la moral, la interpersonal, la cognitiva…).


Treballar el cos doncs és profitós des de moltes perspectives, quan fem exercici desenvolupament més músculs que tan sols els físics, i aquests ens impacten en el nostre desenvolupament. Però, treballar somàticament, en alguns casos és just el què fa falta, en d’altres cal complementar-ho amb altres línies i capacitats.


En continuem parlant i explorant.