Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Converses per crèixer socialment

01/05/2015

És conversant, és amb diàlegs, que podem incidir de forma significativa en el progrés col·lectiu, en el desenvolupament social que expressa noves perspectives de mirar-nos el món i la nostra manera d’interactuar-hi. Conversar no és l’única manera d’afavorir aquest progrés, però, a parer meu, és una de les més rellevants.


Dialogar, doncs, és una oportunitat per fer avançar les idees, els projectes, les maneres d’entendre, les diferents perspectives sobre un tema. Sí que és cert però, que sovint hi ha converses, que tot i la bona intenció d’una o inclús de les dues parts, no acaben de fluir i portar-nos en aquell espai d’agradable satisfacció, que tenim quan hem participat en el què anomenem sovint una “bona conversa”.


Normalment aquestes bones converses les tenim amb la nostra gent més propera o amb grups d’amics amb qui ens resulta fàcil generar un atmosfera segura -primer gran requisit. A partir d’aquí és més fàcil sentir-se respectat i l’espai és permeable a l’exploració autèntica, profunda, juganera que ens acaba portant més enllà d’on érem abans de començar la conversa.

La conversa ens ha ajudat a créixer en certa manera, ajudant-nos a ampliar la perspectiva inicial, a veure més enllà del què ja sabíem. És a partir d’aquí que tenim l’oportunitat de fer i actuar diferent, i és per això que crec que les converses, els bons diàlegs entre persones o grups resulten tant significatius per fer avançar perspectives, creences i maneres de fer individuals i col·lectives.


El repte majúscul, però, és fer aflorar aquestes converses en espais on no hi estem tant avesats però que són tant o més importants pel desenvolupament i progrés col·lectiu. Per exemple, en grups de persones que s’uneixen per crear un projecte, o inclús millor, en grups de treball a la feina. Tot i que, sense dubte, el valor recau en procurar mantenir aquestes converses amb aquells amb qui d’entrada no t’ho imagines possible: amb qui no tens bona relació, amb qui t’has discutit i estàs enfadat, amb un oponent teu, amb algú que pensa el contrari que tu…


Des d’Explorem, us continuarem oferint pràctiques perquè pugueu explorar i desenvolupar les capacitats que fan possible generar diàlegs constructius -bé en situacions més còmodes com en aquelles que ens en són menys.