Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Cohesió de Grups

19/09/2015

Projectes en grup. Què ens fa avançar en projectes col.lectius? Què fa que en una reunió s'arribin a uns acords però que després aquests acords costi portar-los endavant? Perquè sovint costa que cada membre del grup faci els seus propis passos i que així ajudin a crear la dinàmica necessària per mantenir el grup connectat, productiu i motivat en el projecte col.lectiu?


Aquesta no és una pregunta fàcil i no pretén ser resposta en una simple entrada al bloc. Aquesta serà doncs una primera entrada que en aquest espai tindrà continuïtat.


Una primera qüestió és la concepció de cada membre del significat de col.lectiu, del perquè ens ajuntem en un grup davant d'una determinada circumstància. Aquesta primera intenció és la què ens governa amb la nostra relació amb el col.lectiu i com que no és exactament la mateixa per cada un de nosaltres, pot ser sovint la primera font de conflicte -tot i que es pot manifestar en formes i contextos no tant filosòfics però si més pràctics i diaris.


Una simple definició de col.lectiu podria ser: un conjunt d'individus que comparteixen o estan motivats com a mínim per una qüestió i interès, o que treballen junts per aconseguir un objectiu comú.

La definició d'aquesta visió o missió és sens dubte un element determinat per la vida del grup, però ara parlarem d'un pas previ a aquest que el grup ha de seguir, i que normalment és omès. 


Una cosa tan senzilla doncs com demanar a cada membre del grup què entenen com a grup, quins vincles, relacions, rols, responsabilitats i compromisos individuals i col.lectius creu que són els fonamentals i significatius per mantenir una relació conjunta. I quin grau de compromís i implicació ell/ella està disposat a practicar activament.

És important definir i expressar individualment aquesta no tan sols concepció de grup sinó també responsabilitat individual cap a ella. I que tots els membres del grup per tant en siguin coneixedors, i entre tots per tant es configura una concepció comú i una manera de relació, organització, estructura, compromís i participació de grup.


És un primer pas cap a la cohesió del grup, una llavor cap a periòdics dinàmics, energètics d'activitat, col.laboració, relació, execució compromesa i encaix en una visió col.lectiva.

És bo que en aquesta primera trobada, en aquest marc d'establiment dels fonaments, cada membre també expliciti quines són (o han estat habitualment) les seves dificultats de relació i participació, quines són les seves dificultats personals i com l'hi agradaria que els altres l'avisessin i l'ajudessin quan aquestes adversitats personals es facin evidents en el grup i el procés col.lectiu.


La força d'un grup cohesionat és enorme, però la cohesió no es pot esperar de forma espontània i cal treballar-hi per fer-la emergir. El propi procés potencia la força del grup.