Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Desig de desenvolupament, 2016

02/01/2016

Darrerament comentàvem en una entrada al nostre bloc “Plateu Adult” que el desenvolupament cognitiu de cada individuo pot arribar a un estadi, on per continuar desenvolupant-se i facilitant així el creixement, cal que hi hagui certa intencionalitat pròpia per afavorir el procés de créixer i ser capaç d’expandir perspectives.


Curiosament, hi ha qui proposa també, que en el desenvolupament col·lectiu, per continuar anant més enllà en el nostre desenvolupament també cal certa intencionalitat, i voluntat de participació.


Evidentment no ho trobo una coincidència, el paral·lelisme de l’individual i el col·lectiu és una prou contundent per considerar plenament aquests arguments.


Vivim en un món d’alta complexitat, amb problemes cada cop més complexos i on ens cal desenvolupar la nostra capacitat individual i col·lectiva per fer-hi front.


L’evolució és doncs en certa manera a les nostres mans i això requereix ser capaços de trencar els moments d’inèrcia que ens han portat fins on som, i amb consciència i voluntat clara, ser capaços de co-crear conjuntament el futur que volem viure en el nostre present.


I això és vàlid per l’àmbit individual, o aquell que ens és més proper, però també per aquell que és més macro però que incideix implacablement sobre el nostre dia a dia.


Fixem-nos doncs, per exemple en un tema concret, com pot ser l’escalfament del planeta. És sense cap dubte un tema d’una alta complexitat, com hem pogut veure aquests dies amb les negociacions a Paris, amb la intervenció de múltiples agents i actors implicats, de múltiples nacionalitats i cultures diferents, amb necessitats i interessos sovint contraposats.


Aquesta és la realitat d’una complexitat que demana, que ens demana, noves maneres d’enfocar, analitzar, valorar però també de fer i actuar a tots els nivells: individuals i col·lectius, bé siguin propers o distants.

Difícilment podrem solucionar un problema d’aquesta magnitud tan sols amb el desenvolupament tecnològic del nostre món, o amb restriccions del nostre comportament actual, sinó que esdevé fonamental el desenvolupament d’una nova consciència individual i col·lectiva que sigui capaç d’encarar, atendre i actuar sobre una qüestió que pot determinar significativament el nostre futur.


O ens transformem, amb la intencionalitat de voler créixer, de ser capaços d’incloure més perspectives i complexitats, trobar maneres de fer que ens permetin gestionar-les, o és evident que el problema ens sobrepassarà, condicionant així dramàticament, la nostra vida tal com la coneixem.


Afortunadament els problemes amb què cada un de nosaltres ha de navegar el dia a dia no tenen la complexitat que té l’escalfament global del planeta. Tot i així, els nostres problemes diaris tenen una complexitat, que sovint estan “per sobre els nostres caps” individual o col·lectivament.


Per això si he de formular un desig per aquest 2016, m’agradaria veure com s’atén, al problema de l’escalfament del planeta i molts d’altres que afecten la nostra quotidianitat, des d’una perspectiva en què s’allarga la mà, s’ofereixen i s’estructuren maneres per facilitar la comprensió, la implicació i el desenvolupament propi i el col·lectiu. No tan sols per fer créixer una nova consciència, sinó per tal de poder ajudar a tothom, sigui on sigui, a créixer i desenvolupar-se pas a pas, per encarar vells problemes des de noves òptiques i perspectives.