Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Diagrames, noves oportunitats

28/02/2016

Pensar-hi sovint. Pot ser una de les constants més comunes, quan ens agradaria fer quelcom diferent d'allò que fem actualment. Ho fem però sense massa ordre, sense una intenció clara, sense definir el moment, i finalment sense concloure massa res tampoc.


D'entrada es pot entendre certa normalitat en aquest procés, ja que la qüestió ens amoïna i ens preocupa, i per tant és present en les nostres cabòries. El problema, rau en el fet que si no ho encarem adequadament, fàcilment es produeix l'entrada en un bucle del qual no en sabem sortir. D'entrada la repetició d'aquest fet posa de relleu la disconformitat en el moment present i inclús el descontentament, i aquests pensaments venen acompanyats d'estats d'ànim i mentals poc positius encomanant-nos un estat energètic poc útil i eficient per la tasca per a no tan sols rumiar-hi sinó de fer-hi quelcom positiu. Per tant, és clar que hi continuarem pensa'n-t'hi.


Resulta útil doncs, intentar pensar-hi d'una manera diferent de l'habitual. Dibuixar diagrames, n'és una que resulta força útil d'entrada.

Sense sortir d'aquesta primera fase d'anàlisi de la situació, els diagrames ens poden ajudar a veure la globalitat de la foto, ens endrecen el pensament i ens ofereixen la possibilitat de veure quelcom que no havíem vist abans.


En una pissarra, on en un full gran de paper, dibuixa en el mig una rodona on dins hi escrius el tema que t'ocupa i et preocupa. Aleshores a partir d'aquí connecta-hi cercles on cada un representa d'altres actors implicats de forma directa, indirecta o estructurals.


Incidència estructural: Són aquelles situacions, característiques, circumstàncies de persones o grups així com sistemes o objectes físics que suposen un component important a determinar doncs incideixen en gran mesura en el teu tema. Exemple: temps, diners, clima, sistema legal, economia global...

Per a cada un d'aquestes rodones, escriu-hi:

En un costat quina és la teva percepció sobre la relació entre elles i el teu tema/propòsit i com condiciona o incideix la relació.

En un altre costat, quina creus que és la seva percepció, per elles del teu tema i com incideix en la relació.


Aquest diagrama et pot il·lustrar la complexitat de la situació i la multitud de factors que hi ha sobre la taula per considerar. Però lluny de ser això un factor que t'impedeixi progressar o avançar en el teu tema, t'ajudarà a clarificar de forma global diferents qüestions que pots començar a investigar i explorar de forma més específica, fent així progrés en el teu propòsit, i sortint del bucle de pensar sense avançar.


Per exemple:

En quins cercles et falta informació que pot ser rellevant?

Quines assumpcions fas, sobre alguns cercles, que hauries de contrastar amb els implicats?

Quins cercles són més fàcils per posar-t'hi a fer accions? Quines fàries?

Quins cercles tenen o poden tenir més impacte en el teu tema? Quins d'aquests són d'acció fàcil, i quins d'aquests d'acció més complexe o difícil?

Mirant el diagrama, veus que hi falti quelcom? Veus quelcom que no havies contemplat anteriorment?

Cap a on sents que hauria d'anar el teu següent moviment?