Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Interessos contraposats

30/04/2016

En la meva tasca com a Coach tant la definició dels objectius o propòsits com l’exploració dels obstacles que apareixen és una part important del procés que segueixo amb els clients. És un part que queda emmarcada en un treball de creixement i desenvolupament de competències i capacitats que fan possible una nova manera de fer, més satisfactòria, davant d’un objectiu o propòsit de millora. És a partir d’aquí que de forma genèrica escric aquesta serie, però m’agradaria deixar pal.lès que aquest procés és molt personal i com a tal, molt diferent en cada un de nosaltres. Us convido a explorar com de rellevant és per a vosaltres i si creieu que necessiteu més ajuda no dubteu a fer-m’ho saber.


Així doncs continuem explorant quins obstacles ens poden sorgir en la implantació d’un nou hàbit a la nostra vida. Continuant la sèrie iniciada en els dos articles anteriors: Definir propòsits, i obstacles.


Un obstacle recorrent és la resistència que presenten els Interessos Contraposats. Encabir un nou hàbit a la teva vida pot ser difícil, doncs tots els altres hàbits i rutines resisteixen els canvis o l’afectació que aquest nou hàbit pot provocar. Bé siguin hàbits conscients o inconscients, són estables i permanents a la teva vida actual, i és normal que d’una manera o d’una altra resisteixin el canvi. De fet, els tenim perquè serveixen una funció que és important per a nosaltres.


Per exemple: has provat d’incorporar activitat física a la teva vida, però tot i que havies determinat un dia i hora per anar al Gimnàs no trobes la manera d’acabar-hi anant, i ja han passat 3 setmanes!


És en aquests moments que cal que tenir present un parell de punts prou importants: (1) Observa la resistència que es presenta en forma de múltiples obstacles (les excuses que fan que no facis el que tenies pensat fer) i (2) re-connecta amb la motivació que inspira el nou propòsit.


1. Observa i atent a la veu d’aquestes excuses. En servei de què o qui estan? Perquè els acabes fent cas? Què és important per a tu de conservar o mantenir? De quina manera, això que és important per a tu, està en risc amb l’acompliment del nou objectiu? Valora de quina manera, el què representen aquests obstacles, és important per a tu. Com ho pots honorar i mantenir sense que boicotegin la consecució d’un nou propòsit o objectiu?


2. Quin és el motiu principal, les necessitats més profundes, que vols satisfer amb el nou propòsit? Per exemple, potser la primera resposta a voler ser més actiu físicament és per perdre pes i aquest era el teu propòsit. Però, per a què és important per a tu perdre pes? Què suposarà perdre’l? Què n’esperes obtenir? Explora amb profunditat la motivació d’aquest nou propòsit. Sovint, la segona resposta a aquesta pregunta és: per millorar la salut. Però aquí, un cop més, cal preguntar… vols tenir millor salut per…en servei de…? Us convidem a explorar a fons!


En resum, no es tracta de vèncer a la resistència, sinó d’explorar-la. Aprofundint’hi obtindràs més claredat i energia per encarar satisfactòriament el nou objectiu. Així mateix és important explorar la motivació que t’empeny a adquirir un nou hàbit o perseguir un nou objectiu. Fes-la ben específica i particular, ja que aquest nou objectiu és per a tu!