Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Pràctica Integral, 4 dominis

19/05/2016

Avui fem una petita treva al què ha estat l’èmfasis d’Explorem els darrers dos mesos: mindfulness/meditació. De forma esquemàtica podem dir que aquesta activitat és principalment una activitat del domini individual i subjectiu (veure teoria Integral), i aquest és tan sols un dels camps d’exploració que us proposem des d’Explorem. Perquè el propòsit d’Explorem és oferir-vos propostes Integrals, és a dir, que abracin tot l’àmbit de la nostra experiència. Avui doncs ampliem la perspectiva, i us proposarem pràctiques pels 4 dominis bàsics, una pràctica Integral.

Us pot ser útil llegir els posts relacionats:


Individual objectiu/exterior:

Una de les pràctiques més senzilles per entrar en aquest domini són les què tenen a veure amb l’exercici físic, el moviment, i l’alimentació.

Així us proposem pels dies vinents parar atenció en aquest domini i en concret en aquestes dues pràctiques.

Pràctica física: prova aquests dies de realitzar 30 minuts diaris d’activitat física. No cal que cada dia sigui la mateixa, pots combinar: caminar (a bon ritme, preferiblement per la natura), córrer, nedar, ballar, Ioga, taixí, aixecar pesos….

Pràctica Nutricional: Aquests pròxims dies, prova d’incorporar a la teva dieta 5 porcions de fruita/verdura al llarg del dia. Aquesta és una de les recomanacions bàsiques d’una bona alimentació, que sovint i en general no complim. Pot doncs, resultar un molt bon experiment comprovar l’impacte que té en els teus hàbits provar de combinar al llarg del dia i dels àpats els aliments per complir aquesta pràctica.


Col·lectiu subjectiu/interior:

Aquest és el domini de les relacions, de la forma d’entendre'ns i generar acords i complicitats amb els altres, el domini que explora i explica com podem entendre, sentir, ressonar, empatitzar amb l’altre/s i la seva experiència. Per això la pràctica que us proposem pels següents dies és parar atenció plena a l’altre quan estem en conversa. Escull 3/4 moments al llarg del dia, on deliberadament, atendràs plenament a l’espai, el contingut, i la forma amb què estàs mentre converses amb algú. Practica amb curiositat i ment oberta.


Col·lectiu objectiu/exterior:

Vivim envoltats de sistemes (econòmic, educatiu, recreatiu, governamental, judicial, comunicatiu….), amb els quals interactuem des de múltiples perspectives infinitats de vegades al llarg del dia. Sovint sense parar atenció, amb el mateix sistema amb el qual interactuem o amb la manera que nosaltres escollim d’interactuar-hi o que el nostre sistema cultural ens facilita i empeny a fer. La pràctica per tant d’aquests dies és escollir 2/3 moments al llarg del dia en què pararem un moment i observarem quins són els sistemes que en aquell moment hi ha presents i com, de quina manera, afecten, condicionen, faciliten l’experiència, el resultat i la interacció d’allò que estic fent.


Individual subjectiu/interior: 

Bé, com no podia ser d’altra manera, i amb allò hem anat compartint en les últimes entrades, us proposem de practicar 5 minuts de mindfulness diaris al llarg dels pròxims dies. Consulteu els darrers posts que us ajudaran a formular una bona pràctica. Tan sols, doncs, 5 minuts d’atenció a la respiració. Pot ser una bona opció fer-ho sempre al mateix moment del dia, és probable que us resulti més fàcil.


Bé, aquesta pot semblar una pràctica massa exigent o densa. La recomanació és començar un domini per dia/setmana (escala la pràctica a les teves possibilitats), de tal manera que cada dia/setmana consolides un domini/quadrant i pots obrir-te a la curiositat d’atendre’n un altre. De fet algunes de les pràctiques no requereixen que facis res d’extra, tan sols parar atenció en certs dominis de la teva experiència. Per tant no requereixen temps extra.

Us recomanem així mateix, que al final del dia dediqueu 10 minutets a reflexionar en el vostre diari sobre el més significatiu de l’exploració en cada domini. Ajudarà a consolidar aprenentatges i obrir la curiositat per properes exploracions.

Bé, això és tot per aquests pròxims dies, us desitgem molt bona pràctica Integral!