Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Per a què? Arrela el teu propòsit

18/09/2016

Molt sovint des d'Explorem parlem i us fem propostes per explorar noves maneres de fer i ser en relació a la nostra salut física, mental i emocional. Explorem pràctiques que o bé directament ens ajuden en aquest propòsit o bé ajuden a cultivar "músculs" que ens permeten operar amb les capacitats que fan possible aquest benestar.


Sovint ens llancem a practicar noves activitats i rutines amb aquest propòsit, però sense realment preguntar-nos el per a què. Quin és el propòsit principal, el motiu que ens empeny i pel qual volem fer l'esforç de canviar la rutina, adquirir nous hàbits, provar noves coses, ...


Molt sovint davant d'aquesta pregunta fem una primera reflexió o obtenim una resposta, que si bé és orientativa, moltes vegades no és conclusiva, tot i que al quedar-nos amb aquesta primera resposta l'hi donem aquest rang i "matem" aquí l'exploració d'aquesta pregunta. Sempre recomano anar més enllà.


Per exemple, algú decideix que ara començarà a pràctica Mindfulness, ja que ha observat en una pràctica introductòria -per exemple el taller d'Explorem- que realment aquesta pràctica és beneficiosa i que "em pot anar bé" practicar-ne de forma regular. "Vaig notar que em relaxava i que era capaç d'estar més atent, menys estressat i angoixat, per tant és evident que per la meva salut m'anirà molt bé". Contestant a la pregunta de per a què "millorar la meva salut i benestar" sembla una resposta vàlida, certa i sòlida.


Però la pregunta que ens hem de fer a continuació és: per a què vull més salut i benestar? A quin fi ajudarà? Per a què és important per a mi tenir una millor salut? Com la faré servir?

A vegades, és cert, que la salut és un fi en si mateix. Especialment quan l'hem perdut. Però tot i així és important preguntar-nos què en voldrem fer d'aquesta salut. Ja que si la nova pràctica, activitat o rutina, em representa una dificultat afegida -per encaixar-la en el meu dia a dia-, és molt possible que al cap de 4 dies experimentant la dificultat abandoni la pràctica -perquè el seu benefici inicial o desitjat no em compensarà la dificultat real i actual.


Això ens passa molt sovint per exemple amb l'activitat física o quan volem millorar els hàbits alimentaris. Si la motivació per exemple és posar-me el banyador de fa 5 anys, i al cap d'1 mes no ho he aconseguit, com que l'estiu ja és a la cantonada, ja puc oblidar-me del meu propòsit i dels nous hàbits -que a més m'estan costant portar-los a terme-, doncs és clar que no ho aconseguiré.


Diré que normalment ens conformem amb la primera resposta perquè no estem massa acostumats a intimar amb nosaltres mateixos ni amb allò que ens mou internament. És un terreny del qual ens hem desconnectat, que hem deixat enrere, possiblement perquè assumim que, de fet, allò que ens mou i ens interessa de debò, no pot ser possible en la nostra vida. Tinc molta feina al treball i a casa, no tinc pas temps per... Tinc nenes que requereixen la meva atenció, els extra-escolars etc..., Ara no és el millor moment, potser més endavant les condicions seran diferents i aleshores ....la meva vida ara és molt complicada...


Què faries amb millor salut? On i amb què, amb qui i quan t'agradaria aprofitar-la? Per a fer què? Per a què és això important per a tu? Amb quins valors personals ressona? I com t'agradaria posar-los a la pràctica?


La salut pot ser la teva primera resposta, però també moltes d'altres: per estar millor amb mi mateixa. Per recuperar el control de la meva vida,.... Totes aquestes altres preguntes també necessiten que es formuli la segona, el PER A QUÈ.


Cuidant i adreçant el per a què, estem adreçant-nos així a la nostra "salut" espiritual. Allò què és definitivament, profundament important per a nosaltres. Allò que ens mou internament i que lliga tot el que fem a la vida a un significat i propòsit que ens és únic i propi.


Us encoratgem a trobar el vostre per a què. Avui hem explorat el per a què una millor salut i millor benestar, o per a què vull estar millor amb mi mateix/a, o per a què vull recuperar el control de la meva vida... sent així una vessant de la línia espiritual que defineix qüestions existencials, com qui sóc i quin és el meu propòsit, que explorarem en un altre article al bloc.