Altres articles al Bloc d'Explorem en:

COS

MENT

ESPERIT

ENTORN

RELACIONS

PRÀCTICA

INTEGRAL

(placeholder)

Subscriu-te al bloc

Ampliem la perspectiva cap a un salut Integral

14/10/2018

No sé com esteu avui, ni com heu estat darrerament de salut. Desitjo que estigueu d’allò més bé. 

Al meu entorn, avui, com segurament també és el vostre cas, hi tenim de tot: l’alegria d’un naixement, el neguit d’una malaltia greu inesperada, una operació d’urgència o la trista pèrdua d’algú estimat. Així mateix també trobarem algú entristit o deprimit, algú amb limitacions físiques, algú amb dificultats socials i uns quants amb baixa forma física. També però entusiastes i energètics esportistes, emprenedors sense fre, joiosos infants, adolescents motivats i jubilats serens i jovials. 


L’aspecte és ampli oi? Què defineix com estem avui? O millor dit, de quina manera podem aprendre a mirar-nos la pregunta de com estem avui que inclogui els múltiples aspectes que ens caracteritzen com a éssers humans? 


Una de les respostes, és sense dubte una mirada integral a la Salut. Sense una mirada integral la recepta sempre serà parcial així com la nostra manera d’apropar-nos al propi fer en relació als hàbits i salut. 


Què vol dir una mirada integral? Ah! A mesura que ens anem desenvolupant personalment i col·lectivament, aprofundint en ciències i desenvolupant-ne de noves, considerant múltiples dominis de ser, anem ampliant l’espectre de què coneixem sobre l’organisme, la persona, l’entorn i la salut. És aquesta inclusió, quan és real i ben plantejada que fa que ens acostem a la integralitat del moment de salut. 

Podem dir que una definició de Salut que no integri les múltiples dimensions del Ser -cos, ment, esperit- interactuant amb el seu món cultural i social serà una definció parcial. 


Un exemple d’aquest enfocament, al segle XX, fou el reconegut sociòleg Israelo-Americà, Antonovsky, expert en salut, estrès i benestar que afirmava: “Ens anem apropant a entendre la Salut no com una absència de malaltia, sinó com un procés mitjançant el qual els individus mantenen el seu sentit de coherència* i l'habilitat per funcionar davant dels canvis propis, el de les seves relacions i les del seu entorn (Antonovsky, 1987) 

*Coherència entesa com a (sentit que la vida és comprensible, gestionable i amb significat) 


Suggereixo doncs que el pròxim cop que us pregunteu com esteu o mireu de fer des d’aquesta àmplia perspectiva, així com el pròxim cop que us plantegeu canviar, modificar o adquirir un nou hàbit o rutina per millorar la vostra salut, considereu primer quin és el vostre sentit d’equilibri actual en cos, ment, esperit, en vosaltres, en les vostres relacions i en l’entorn on us desenvolupeu. 


Aleshores potser la resposta és millorar la vostra forma física, o les vostres relacions personals, o aprendre a gestionar l’estrès o les emocions d’una manera diferent, o millorar la vostra implicació o relació amb l’entorn professional, familiar o natural, o bé alinear les vostres accions amb un camí o propòsit personal. Tenim opcions doncs d’intervenir en la persona, en les seves relacions i en el seu entorn i qualsevol intervenció en un d’aquets dominis els afectarà tots.


És possible que ens convingui fer múltiples intervencions en diferents àmbits, però la recomanació és començar senzill en un àmbit i anar fent camí progressivament. 


Bona sort i molta salut!